Selecteer een pagina

Tijdens je bespreking is het een goed idee om alles op te schrijven en te tekenen wat er gezegd wordt op zo’n manier dat iedereen het ziet. Dat kan op mega-grote vellen die je aan de muur plakt. Maar het kan ook gewoon op de iPad en een beamer. Waarom zou je het moeilijker maken dan hoeft? Ik vertel hier hoe ik het doe.

 

de teken-apps op mijn iPad

Zoals je ziet heb ik heel wat teken-applicaties gedownload om te testen. Voor onze doeleinden gebruik ik Inkpad. Het is een programma waar je gemakkelijk kunt werken met tekst en vormen. Het is een vector-programma. Dit betekent dat je alles groter en kleiner kunt maken zonder enig kwaliteitsverlies.

Als je een iPad hebt en van plan bent visueel te faciliteren doe je er verstandig aan Inkpad te installeren. Het kost € 5,99. Ik ga meer tutorials schrijven over deze app. Hij is handig voor eenvoudige tekeningen en mindmaps.

openingscherm Inkpad

Dit is het eerste scherm van Inkpad. Als je op het plusje klikt maak je een nieuwe tekening. Je kunt hier zelf formaten opgeven. Standaard formaten staan er al. Daarom is het handig als je al weet hoe je later je tekening gaat verspreiden.

 

canvas Inkpad

Dit is het canvas van Inkpad zonder dat je iets getekend hebt. Het is heel eenvoudig. Het wijst zichzelf.

 

Inppad: eerste vormpje

Links zie je alle gereedschappen. Met de kwast kun je vrije vormen tekenen. Rechtsonder koos ik roze. Ik heb de lijnen uitstaan (zie wit vlakje met rode schuine streep). Ik teken gelijk gesloten paden. Hier zie je ook dat het een vector-programma is. Langs de lijnen van de vorm staan allemaal vierkantjes. Die kun je verschuiven en veranderen naar hartelust.

 

Ipad strakke vormen tekenen

Als je strakke vormen wilt tekenen kan dat ook. Je hebt vierkant, cirkel, ster, veelhoek, spiraal en lijn. Hierboven kies ik cirkel en ik selecteer de kleur wit. Het handige van een vector-programma is dat je van alle vormen en teksten de kleur kan wijzigen wanneer je wilt.

 

witte cirkel

Hier heb ik een witte cirkel getekend als oog. Als de cirkel niet op de goede plek staat kun je hem nog verschuiven met het gereedschap “pijltje”. Ook kun je nog het formaat veranderen met het tweede gereedschap van onder.

 

tekst toevoegen

Met het gereedschap “tekst” kun je een kader trekken. In dat kader kun je dan typen.

 

tekst ingevoerd

Hier heb ik tekst ingevoerd. Het past niet in het kader. En dat geeft niet. Ik kan de witte blokjes aan de zijkant verschuiven waardoor de vorm van het kader verandert. Maar ik kan ook onderin het scherm de tekst aanpassen onder Aa. Ik kan de tekst groter en kleiner maken. Ik kan ook een ander lettertype kiezen. En onder de kleurenkiezers kan ik de kleur veranderen.

 

kader veranderd

Zie je? In dit geval heb ik het kader veranderd.

 

kader maken voor tekst

Terwijl ik een vorm achter de tekst wil teken ik deze vorm er gewoon overheen.

 

vorm arrangeren

Want onder “Arrange” kan ik met “Send to back” de vorm naar de achtergrond sturen. Je kan hier ook vormen om laten klappen. En je kunt vormen uitlijnen ten opzichte van elkaar.

 

vorm achter tekst plaatsen

Hier staat de vorm netjes achter de tekst.

 

alles selecteren

De tekening is te groot. Er wordt nog zoveel meer gezegd. Gelukkig kun je verkleinen. Ik ga naar Edit-Select All om alles te selecteren.

 

verkleinen

Met het gereedschap “schalen” kan ik de hele selectie kleiner maken. Onder dit gereedschap staat ook het gereedschap “draaien”. Je kunt wel raden wat je daarmee kunt doen?

 

exporteren

Natuurlijk past er nog oneindig veel op ons blad. Maar dan wordt de uitleg te lang. Daarom laat ik hier zien hoe je de hele zaak exporteert voor verder gebruik. Voor plaatsing op internet email je hem als PNG. PDF is heel handig als je hem wilt wegsturen als bijlage of wilt printen. De PDF laat namelijk alle vormen, ongeacht in- of uitzoomen intact.  Hier is dus heel veel ruimte voor hele kleine details.

 

overzicht

 

volgende >