Selecteer een pagina

Als je vaker diagrammen maakt is Omnigraffle het overwegen waard. Enerzijds helpt het programma je om de diagrammen strak vorm te geven. Anderzijds is er een aardige ingebouwde bibliotheek van vormen waardoor je de verbeelding aan kunt spreken.

Het is even wennen als je met het programma gaat werken. Maar dan werkt het ook snel. Voor een app is het programma prijzig. Het kost € 39,99. Maar als je netjes wilt werken en niet altijd tijd en zin hebt om afbeeldingen te maken lijkt mij dat bedrag gerechtvaardigd.

 

strak

 

 

basisvormen
Het programma heeft veel verschillende basisvormen die je in beeld kunt slepen. Als je in de vorm klikt kun je tekst toevoegen. Natuurlijk kun je de tekst vormgeven zoals je wilt.

hulplijnen
Als je vormen gaat slepen geeft het programma allerlei hulplijnen aan waardoor het gemakkelijk is je objecten uit te lijnen.

magneet
Je kunt een magnetische functie aanzetten waardoor objecten vanzelf in de “uitlijning” schieten.

geometrie
Er is een menu geometrie waarin je zeer nauwkeurig objecten kunt positioneren, schalen en draaien.

vergrendelen
Je kunt objecten vergrendelen. Zo voorkom je dat je tijdens het werken per ongeluk objecten wijzigt. Vooral als je met ingewikkelde diagrammen bezig bent is dat natuurlijk handig.

 

handig

 

verbindingslijnen
Je kunt kiezen uit heel wat soorten verbindingslijnen. Als je ze sleept kun je ze bevestigen aan vormen. Als ze bevestigd zijn passen ze zich aan als je vormen verschuift.

tabellen maken
Van elke vorm die je in beeld sleept  kun je tabellen maken. Als je een kolom of rij toevoegt wordt dezelfde vorm gekopieerd en gepositioneerd.

cirkeldiagram
Met gemak sleep je een cirkeldiagram in beeld. Je kunt de grootte van de punten heel gemakkelijk aanpassen.

 

Vormgeving

 

aanpassen van vormen
Elke vorm kun je aanpassen aan je wensen. Je kunt schalen, draaien en vormen groeperen. De lijnen kun je dikker en dunner maken en kleuren.

ingebouwde bibliotheek
Uit de ingebouwde bibliotheek kun je een heleboel vormen slepen. Er zijn verduidelijkende vormen en illustratieve vormen.

Graffletopia
Op de site www.graffletopia.com kun je gratis stencils downloaden. Deze worden dan toegevoegd aan je ingebouwde bibliotheek. Huisjes, mensen, technische symbolen, landkaarten… Je kan het zo gek niet bedenken.

importeren
In het programma kun je foto’s importeren. Je kunt ook plakken vanuit een ander programma.

 

Exporteren

 

Je kunt je diagram e-mailen als png of pdf. Het voordeel van een pdf is dat het beeld strak blijft, ongeacht hoever je inzoomt.

 

overzicht

 

< vorige
volgende >