Selecteer een pagina

advaita

Voordat ik Advaita Vedanta leerde kennen dankzij Joanika Ring had ik al heel wat bellen horen rinkelen. Door mijn lastige jeugd was ik als kind van 8 al een zoeker. Advaita vedanta liet mij zien waar de klepel hing en legde alle puzzelstukjes netjes voor me neer.

ballast overboord
Om mijzelf een kans te geven Advaita Vedanta te begrijpen was het nodig te aanvaarden dat ik niet noodzakelijkerwijs een mens hoef te zijn. En dat was een lastige. Want dat ging loodrecht tegen al mijn conditioneringen in. Tegelijkertijd sloot dat heel goed aan op het besef dat er weinig vrije wil is. En dat besef droeg ik toen al zo’n 20 jaar met me mee.

zonder vragen
Na een half jaar onderricht begreep ik het. Ik stel weinig vragen meer. Dat betekent niet dat ik overal een antwoord op weet. Dat betekent dat ik vragen gewoon vragen durf te laten omdat ik genoeg weet over de essentie.  Ik begrijp heel goed dat veel vragen beantwoord zullen blijven en antwoorden weinig zouden toevoegen.  Ondertussen gaat mijn zelfonderzoek verder. Snappen is 1. Dat is niet zo moeilijk. Doordrongen raken duurt langer. Dat heeft gewoon tijd nodig. het heeft geen haast.

kokervisie?
Advaita Vedanta is de meest ruimdenkende filosofie die ik ooit tegen ben gekomen. Advaita Vedanta staat geen kokerblik toe. Zelfs als van het hele verhaal niks zou kloppen is het nog een gezonde filosofie om naar te leven. Daarom vind ik het een mooie rode draad in mijn leven.

voorbeeld
Joanika Ring is een prachtig voorbeeld van de gezonde werking van Advaita Vedanta. Fantastisch… Want inmiddels is zij mijn tweede schoonmoeder omdat zij de tweede moeder van mijn vrouw is. Zij leeft compleet in overeenstemming met het HIER en NU in volledige overgave. Elk bezoek is een feest. ELK bezoek leert mij wat ultiem geluk betekent.

Ja. Ik ben een bofkont.

volgende >