Selecteer een pagina

in stilte overleggen door te schrijven en te tekenen

Op deze foto zie je medewerkers van een woningcoöperatie samen in stilte overleggen. Ze doen dat door te schrijven en te tekenen. De opdracht om te zwijgen heb ik duidelijk geformuleerd. De sfeer die ontstaat is heel prettig als de groep als geheel in stilte de collectieve intelligente tot uitdrukking brengt. Niemand voert de boventoon. Iedereen is gelijk.

geraamte maken
Dit heb ik goed voorbereid. Na gesprekken en het lezen van stukken maakte ik het skelet van een mindmap die ingevuld kon worden. Het is de uitdaging om prikkelende teksten en afbeeldingen op te hangen zonder te veel te sturen of in te vullen. Natuurlijk moet het skelet goed aansluiten op de belevingswereld van de deelnemers.

uitnodigen
Nadat ik het geraamte van de mindmap heb gemaakt heb ik er lege post-its en stukken whiteboardfolie opgeplakt. Stiften in verschillende kleuren lagen verspreid door de ruimte. Zo was het heel gemakkelijk voor de deelnemers om aan te vullen.

verder verwerken
Na het invullen kunnen uitkomsten heel gemakkelijk geordend worden omdat alles is geschreven en getekend op losse stukken papier die verhangen kunnen worden.

 

overzicht

 

< vorige
volgende >