Selecteer een pagina

onoverzichtelijk

Deze week kreeg ik een stuk tekst ter voorbereiding. Ik kon de rode draad niet volgen. Het was echt nodig om de tekst in beeld te brengen. Hier zie je het resultaat. Zelfs in beeld is deze tekst onoverzichtelijk. Moet je maar eens naar al die gekleurde lijnen kijken die verbanden aangeven.

structuur tekst beoordelen
Als je heldere tekst wilt afleveren zorg je voor een goede structuur. Daarom is het erg goed om je eigen tekst te visualiseren. Als het eruit komt te zien als bovenstaand plaatje is dat geen goed teken. Dan heb je nog werk te doen.

tekst structureren
Als je wilt ordenen ga je schuiven. Bovenstaand plaatje heb ik gemaakt in Illustrator. Dat is een vector-programma. Daardoor kun je op elk moment alle inhoud onafhankelijk van elkaar verschuiven. Dat is natuurlijk heel fijn als je wilt ordenen. Een gratis open-source vector programma is Inkscape. Maar je kunt ook werken met losse stukken papier.

overzichtelijk

catagorieën
Zoals je ziet heb ik alle stukjes tekst verschoven naar een rubriek. Uit de tekst kon ik 5 rubrieken halen:

  • een tijdlijn met gebeurtenissen
  • partijen
  • interne organisatie
  • doelen

Bij de gebeurtenissen op de tijdlijn waren steeds wisselende partijen betrokken. Ik heb dat gemarkeerd met verschillende vormpjes en kleuren.

schrijven voorbereiden
Voordat je gaat schrijven is het goed om de inhoud in beelden te structureren. Je zult als vanzelf veel helderder stukken schrijven die overzichtelijk zijn. Dat kan op de manier zoals ik hierboven beschrijf. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een mindmap maken.

 

overzicht

 

< vorige
volgende >