Selecteer een pagina

het proces

 

Elke bijeenkomst kent vier fasen. In elke fase is visualiseren zinvol.

 

Voorstellen

Voorafgaand aan de bijeenkomst maken de deelnemers zich al een voorstelling van de bijeenkomst. Door middel van een sterk beeld kunnen de deelnemers daarbij geholpen worden. Dit is om te motiveren. Maar het is ook om de neuzen al dezelfde kant op te krijgen.

 

Betrekken

In het begin van de bijeenkomst, maar ook na elke onderbreking moeten de deelnemers weer bij het proces betrokken worden. Het is een uitgelezen moment om de stemming te peilen, samen te vatten en verwachtingen bij te stellen. Het gaat erom dat mensen vertrouwen blijven houden in het proces. Visuele hulpmiddelen zijn handig hierbij. Je kunt bijvoorbeeld een weerbericht laten tekenen door de deelnemers.

 

Denken

In de bijeenkomst is dit de belangrijkste fase. Hierin wordt samen nagedacht over mogelijke oplossingen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten kaders die dit proces vergemakkelijken. De meest bekende is de mindmap.

 

Uitvoeren

Na de bijeenkomst worden de plannen uitgevoerd. Het beeld wat in de bijeenkomst is gemaakt kan daarbij dienen als een routebeschijving of voortgang meter.

 

overzicht

 

< vorige
volgende >