Selecteer een pagina

Hoe stimuleer je een rivier aan ideeën?

Neem afstand
Zoek een prettige plek zover mogelijk verwijderd van dagelijkse beslommeringen. Mensen voelen zich daarbij vrijer als zij niet het idee hebben dat zij gezien worden. Het is daarom goed om een ruimte te zoeken die is afgebakend.

Spreek een tijd af
Als je van te voren afspreekt hoe lang het gaat duren is de brainstorm ook in tijd gescheiden van de dagelijkse realiteit.  Je kunt daarbij beter te weinig tijd inruimen dan teveel. Je kan de brainstorm altijd nog verlengen. Deze structuur geeft ruimte om lekker los te gaan.

Warming-up of ijsbreker
Voorafgaand aan de brainstorm is het goed om een spel te doen waarbij je deelnemers los komen. Er kan bijvoorbeeld overgegooid worden met een zachte bal. Degene die de bal vangt geeft antwoord op een eenvoudige duidelijke vraag. Wissel daarbij dan zinnige vragen af met vragen die de lach zullen opwekken.

Stel een duidelijke vraag
De vraagstelling is belangrijk. De vraag moet zorgen voor focus. Maar de focus moet niet te strak zijn. Het is voor de betrokkenheid ook goed om samen met de groep de vraagstelling te formuleren. Soms is het nodig tijdens het proces de vraag te herhalen.

Laat verwachtingen los
Verwachtingen zorgen voor verkramping. De kracht van een brainstorm zit erin dat iedereen vrijuit fantaseert.  Benoem ook voor de groep dat het idee van enig resultaat even losgelaten wordt.

Schrijf alle ideeën op
Schrijf alles op wat er gezegd wordt. Als is het grote nonsens. Bekritiseer niets. Voorkom elke discussie. Het gaat om kwantiteit en niet om kwaliteit. Het kan heel goed zijn dat nonsens mensen op goede ideeën brengen.

Wees enthousiast over alles wat gezegd wordt
Mensen zijn dol op bevestiging en aandacht. Daarnaast stimuleer je zo dat mensen doordenken over het idee van een ander. Als je een stijve hark bent doe je er verstandig aan iemand anders te zoeken die het proces kan leiden.

Vraag buitenstaanders mee te denken
Door inspirerende buitenstaanders mee te laten doen met de brainstorm kom je met zijn allen sneller uit de collectieve waan van alledag.

Werk snel
Snelheid brengt de stroom van ideeën op gang.

Resultaat
Zorg goed voor het resultaat. Doe er wat mee! Koppel terug naar de deelnemers wat ermee is gedaan. Als mensen zien dat de brainstorm zin heeft gehad zijn ze bij de volgende brainstorm weer gemotiveerd.

 

< vorige
volgende >